Afirmatia Zilei

"The treasure that you are seeking is inside you." ~ Tom Kenyon

miercuri, 7 mai 2014

Ce e NLP si cu ce se mananca?

Prima oară când am auzit de NLP, mi-am spus...hmm... o fi o altă formă de MLM, o altă formă de spalare de creieri? M-am uitat pe wikipedia si noh, si am tras concluzia ca este o formă de ştiinţă abstractă cu rezultate nepalpabile, nemăsurabile şi care necesită mult timp şi aprofundare si nu oferă garanţii...
Dupa jumatate de an de evoluţie personală am realizat ca practicam NLP in fiecare zi...Să revin şi să aflam doar un pic mai multe

Ce este NLP?
NLP inseamna programare neurolinvistica sau cu alte cuvinte noi ne programăm mintea cu ajutorul cuvintelor. De cand suntem mici, incepem sa fim programati si din pacate primim o multime de programari negative si vom vorbi un pic despre ele: "Daca nu esti cuminte, vine tiganul si te ia", "Daca esti obraznic, rad copiii de tine", " Nu esti capabil sa faci asta" , Nu te duce mintea", "Nu ai voie sa vorbesti decat intrebat", "Stai in banca ta", "Este rusine, sa te imbraci cu roz, tu esti baietel" si cate si mai cate, superstitii... cate persoane se feresc si acum de pisici negre, saracutele... iar Legile lui Murphy, desi pornite ca un divertisment ingineresc ajungem sa le credem si sa actionam dupa el... "Zambeste! Maine iti va fi mai rau!", "Daca ceva poate merge prost,  va merge prost".
Programarea si limitarea negativa continua la gradinita, la scoala si poate toata viata. Creativitatea este inhibata, copiii invatati sa stea in banca lor, sa invete mecanic, sa joace aceleasi jocuri si fac sport din ce in ce mai putin. Nu ne punem intrebari, vrem raspunsurile de-a gata, formule magice. Incercarile sunt etichetate esecuri si vor sfarsi ca esec, iar rezultatul va fi frustrare si rusine imensa in fata celorlalti. Astfel de ce ai mai incerca, pentru ca vei fi facut de rasul lumii...!

Sanatatea ... nu intram adanc in acest domeniu ca este atat de vast, suntem programati acasa, la medicul de familie, la scoala si canalele media - televizorul, internetul, ne hipnotizeaza cu bolile de care ne putem imbolnavi. Ironic la televizor vad o multime de reclame  "sa luam Redis inainte de fiecare masa, ca sa nu suferim de arsuri", "te doare capul, ia nurofen". Solutii sa acoperim efectul si sa neglijam cauza.
Am auzit de afirmatiile pozitive si ne spunem ca ele sunt solutia. Sunt parte din marele tot, o afirmatie pozitiva de genul "Sunt cel mai bun", repetata obsesiv, fara increderea ca si functioneaza, este doar frectie la picior de lemn.

Cu ce se mananca? Sau ce iti poate face un program de dezvoltare personala prin metoda NLP? 
Foarte pe scurt - aducem in constient programarile negative, le dizolvam si le inlocuim cu programari pozitive, care ne indreapta spre rezultate pozitive. Cum? Practica, practica, practica.... prin ajutorul unui facilitator bun...un trainer, un life coach, videoclipuri inspirationale, o carte cu multe tehnici.. dar numai si numai fiind prezent si participand activ. Ai o tema de facut, fă-o, puneti intrebari, raspunde. Niciun raspuns nu este gresit, toate sunt corecte pentru tine.Poate maine vei avea alt raspuns, dar azi acel raspuns e corect! Ai acelasi raspuns cu altul, perfect sunteti in acord, dar raspunsul a venit din tine.
Poate fi un drum anevoios, dureros pe alocuri, avem o mostenire de zeci de ani, dar cu munca zilnica periodica, rezultatele ne uimesc. Sa aducem in constient lucrurile negative si sa punem in inconstient programari pozitive.

Cum m-a ajutat pe mine?
Anul trecut ma simteam coplesita si depasita de probleme, nu aveam o directie, obiective, relatiile cu cei dragi erau grele, cu conflicte spuse si nespuse, care adanceau mai mult haul dintre noi, profesional aveam frustrari, invidii, imi lipsea increderea pentru a vorbi, dar nu recunosteam multe. Doream sa vad o luminita de undeva, pe aceea o ceream insistent. A venit sub forma unui curs de trainer intr-o grupa cu oameni frumosi de la care am primit cateva duşuri călii, dar hidratante. Mi s-a facut sete de a afla mai multe, si am aflat mai multe despre mine, facand introspectii, avand multe momente de "Aha". Multe ateliere in metoda NLP Resonanz, multe carti... Multe victorii, multe multe... Succesele mele personale au fost că am descoperit cauza alergiei mele la polen si am scapat de ea, am descoperit cauza alergiilor copilasului meu la lapte si albus si l-am ajutat sa le depaseasca, relatiile mele cu ceilalti au devenit mai frumoase, mai relaxante si dezinvolte, mi-am creat obiective mari, medii si mici, sa le ating in viata personala si profesionala.
Am devenit atenta! Apoi recunoscatoare si intelegatoare!
Înţelegătoare am devenit in primul rând cu mine, să imi accept greşelile, să mă iert, să învăţ si să merg mai departe! Pentru ca fac greşeli in continuare şi accept ca nu sunt perfectă, dar in curs de perfecţionare. :) Iar succesele mici, medii sau mari le sărbatoresc!

Cu ce te poate ajuta pe tine?
Atat de simplu! Cu orice vrei tu! Echilibru, incredere, gestionarea timpului, creativitate, spiritualitate, gestionarea conflictelor, scop si obiective, sanatate, management, etc
E o alegere personala.



P.S.  In Brasov, pe 16 mai, va incepe programul NLP Resonanz Practitioner si aveti aici structura modulelor:


- Activează-ţi proceselor mentale. Valori, sisteme de reprezentare şi harta mea despre lume
- Cum descoperi convingeri care te motivează pentru a trăi o viaţă mai bună 
-  Rolurile şi calitatea vieţii 
- Managementul conflictelor şi al crizelor - oportunităţi şi provocări
-  Creativitate şi strategii eficiente pentru succesul personal
-  Integrare şi examinare cu traineri ai Institutului Kutschera, Austria.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu